Drömmer du om att frilansa, ha eget företag och kunna jobba självständigt? Samtidigt som du behöver vara säker på att du kan försörja dig. Du vill ta rätt betalt och undvika olika svårigheter.

Att börja frilansa är ett stort steg för många. Det smartaste är faktiskt att börja driva eget företag utan egen f-skattsedel. Då får du hjälp med fakturering, undviker företagsdeklarationen och får hjälp att ta rätt betalt för dina tjänster. Så att du verkligen får den lön du förtjänar för ett uppdrag. Fördelen med att vända dig till ett företag som hjälper dig med både lön och fakturering är att du kan starta din nya karriär på ett säkert sätt. Ta små kliv mot det stora målet. Hos Cool Company kan du räkna ut lön efter skatt med deras löneberäknare och frilansa utan att ha eget företag. Ett bra ställe att börja ditt nya arbetsliv på.

Fördelar med att frilansa

Arbetsmarknaden håller på att förändras. Istället för att ha en fast anställning är det fler och fler som behöver driva eget företag. Under de sista åren har frilansare, giggare, blivit vanligare. Vi går mot en gigekonomi, vilket innebär att folk tar mindre gig, uppdrag, för att försörja sig. Även om du har en fast anställning idag är det smart att ändå börja bygga upp ett företag vid sidan om. Särskilt om du drömmer om att bli företagare, men också om du har ett arbete som faktiskt inte kommer vara så efterfrågat i framtiden. Den bästa anledningen att börja frilansa är naturligtvis att du längtar efter mer frihet och att kunna skapa din egen karriär. Fördelarna med att frilansa är att du:

  • Kan tjäna mer pengar
  • Är din egen boss
  • Har större frihet att bo där du vill
  • Kan ta mer semester
  • Kan arbeta utifrån din egen dygnsrytm

Med eget företag har du alltid två ekonomiska ben att stå på och du har en möjlighet att starta en andra karriär.

Driva eget

Att driva företag handlar väldigt mycket om ekonomi. Därför är det viktigt att du redan från början tar reda på hur mycket som du verkligen behöver tjäna. Fördelen med att börja frilansa med Cool Company är att du får hjälp. Det är också ett bra sätt att långsiktigt bygga upp ditt företag på. Om du för tillfället har en fast anställning, så bygger du upp din frilansarverksamhet steg för steg. Utan att behöva söka f-skattsedel hos Skatteverket eller få problem med a-kassan för att du är företagare. Fördelen är också att du lär dig hur mycket du ska ta betalt.

God ekonomi är målet med ditt företaget, men vägen går genom att få en stabil klientbas. Du måste skapa ett eget varumärke. Helst bör du nischa dig med dina frilanstjänster. Låt oss säga att du är ingenjör och vill börja ta konsultuppdrag. Då är det klokare att du fördjupar dig inom en särskild nisch än att du vänder dig till alla. Det gäller oavsett vilken slags tjänst som du vill sälja. Efter ett tag kommer du bli en expert inom just det området. För att verkligen få kunder underlättar det också oerhört mycket att du bara marknadsför dig mot en tydlig målgrupp.