Pandemin Corona har slagit till som en bomb i världen och det är onekligen osäkra tider. Än så länge har inte Sverige stängt ner helt men det finns en risk att det händer och då gäller det att vara förberedd.

Ifall det blir ett riktigt nödläge och Sverige måste stänga ner helt gäller det att du har det som behövs för att du ska klara dig hemma. Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap så ska alla hushåll ha mat och förnödenheter hemma så att man kan klara sig utan hjälp från myndigheter i en vecka. För att vara säker på att du har allt för att klara dig kan du köpa ett så kallat kriskit.

Kriskit när det krisar

kvinna handlarEtt kriskit innehåller allt du behöver för att klara dig ett tag framöver om du skulle bli inlåst i ditt hem utan ström. Saker som ingår i ett sådant här kit är vanligen frysmat, stormkök, vattenreningstabletter, ficklampa och någon form av kommunikationsradio. Vill du bunkra själv går det också bra. Köpa då gärna konservburkar som har lång hållbarhet och skafferivaror såsom pasta, couscous och bulgur. När det kommer till just Corona är det inte så stor risk att el och vatten stängs av så du kan bunkra upp på vanlig mat. Köp Köttfärs, fisk och kyckling om är enkelt att frysa in.

 

Krisberedskap förbereder dig

Även om just Corona som är en smittsam infektionssjukdom inte stänger in oss helt och hållet kan det vara ett tillfälle för oss alla att tänka till. Värre saker kan ske som gör att vi inte får gå ut alls så det är en bra idé att ha lite diverse krisberedskap hemma. Läs på om hur du förbereder dig och vad du bör köpa hem. Det kan även vara en god idé att öva med hela familjen vad ni ska göra om det blir en plötslig nödsituation. Var hittar ni krisväskan? Vem ska ni ringa om ni behöver hjälp? Hur ska ni ringa om ni inte har ström?  Var tar ni vägen om ni inte kan vara kvar i hemmet? Det finns mycket att lära sig om just krisberedskap och hur man ska hantera olika situationer. Lär dig mer för din framtids skull.