Januari är en månad som de allra flesta kan känna en viss press inför. Jul och nyår har precis stått kring knuten och du har säkerligen haft en hel del utgifter att hantera. Det har varit julklappar som du ska köpa och mat som ska sättas på bordet. Troligtvis har du även fått januarimånadens lön lite tidigare i december och det är lätt att nalla lite när plånboken kniper.

januariDet finns flera sätt som du kan gå tillväga på för att spara in pengar och få januari att kännas som vilken månad som helst. Ett riktigt bra knep är att du till exempel börjar lägga undan pengar redan under sommarmånaderna, för att på så sätt ha en bra buffert till jul och nyår. Att lägga undan pengar är dock inte alltid det lättaste och kanske har du även haft en del oförutsedda utgifter under halvårets gång. Ett annat alternativ kan vara att du tar ett extrajobb i december för att dryga ut kassan i januari. På så sätt kan du känna dig mer säker på att du klarar av januari ekonomiskt, med allt som det innebär.

Ta hjälp av ett lån

Har du funderat på att ta ett lån för att klara av januari? Då är du troligtvis inte ensam. Det finns många olika typer av lån som du kan använda dig av och som snabbt kan få din ekonomi på fötter igen. Ett alternativ är att välja ett kredit lån, men även ett snabblån, smslån eller privatlån kan vara till fördel. När du lånar pengar till utgifter är det viktigt att du endast lånar det belopp som du är i behov av. På så sätt förhindrar du att du gör av med onödiga pengar, pengar som sedan ändå måste betalas tillbaka och med ränta därtill. Att det krisar är ingenting som är ovanligt och ett lån kan faktiskt hjälpa dig att komma på fötter igen. Under december är det nämligen inte bara en hel del kostnader som du kommer att ha, det finns även en hel del röda dagar och ledighet som kan påverka din inkomst väldigt mycket.

Januari blir enklare med förberedelse

Förberedelse är det absolut viktigaste om du vill se till att klara januari med bravur. Om du kan se till att ha lagt undan pengar för de utgifter som du kommer att ha kommer det bli betydligt enklare. Med den stressiga vardag som de flesta har idag kan det dock kännas som en omöjlighet att lägga undan ens en hundring, men med rätt knep kan du lyckas hur bra som helst. Du kan bland annat:

  • Skaffa dig ett extrajobb där pengarna enbart går till bufferten
  • Spara i fonder och låta pengarna växa under tid
  • Använda dig av ett lån om det skulle krisa
  • Köpa julklappar under hela året så blir utgiften i december inte lika stor

Att spara pengar kräver disciplin, men om du verkligen ser till att spara undan pengar så kommer du också att känna en större lättnad över din ekonomi. Vill du inte ta ett lån gäller det att vara sparsam med andra inköp, till exempel julklappar och nyårsfestande.