I detta inlägg diskuterar vi fördelar med jämställd design och det i förhållande till presenter – framförallt till barn. 

I en artikel på Svd kan vi läsa hur Försvaret satsar på jämställd design. Ändamålet med satsningen är att militär utrustning, i alla dess former, ska passa likaväl kvinnor som män, oavsett kön och kroppsform. Jämställd design tjänar alla på menar man inom Försvaret, det är en rättighetsfråga.

Jämställda leksaker?

Jämställd design är något som fler tagit till vara på.  Formgivning och normgivning går enligt Svensk Form ibland hand i hand, skriver DN. Barnkläder, leksaker till rakhyvlar och matvaror är ibland utformade för att de ska tilltala ett visst kön, enligt våra normer. Tydligen blir dock intresset för könsmedveten design större och större – särskilt när det gäller produkter för barn. Barnen är samtidigt de som formas tydligast i vårt samhälle, från tidig ålder.

babypresentenNär det vankas barnkalas kan det vara svårt att hitta presenter till barnet som har unisextänk – alltså en jämställd design. I Sveriges Radio diskuteras fördelar och nackdelar med leksakskataloger som inte är könstypiska och där flickor kör bilbana och pojkar leker med dockor. Beroende på vilket land man befinner sig i går nog åsikterna isär. Sverige är ju ett förgångsland när det kommer till modernitet och då särskilt i genusaspekter. Att våga tänka utanför konforma ramar är ibland ett ganska stort steg, beroende på vad man själv är uppväxt med och van med. Ett första kliv är att prova tanken på hur det faktiskt påverkar att köpa till exempel bara rosa kläder till en flicka och bara blå till en pojke – ens medfödda kön är ju inte alltid så som man upplever sig vara och bestämda kulörer kanske förvirrar och stänger in samt skambelägger snarare än vara något naturligt och förutbestämt.

Jämställd design eller inte, bra design är rolig och finurlig. På Designtorget finns det presenter som passar de flesta. Ofta vill man ju verkligen göra den som fyller år riktig glad, kanske full i skratt till och med. I sådana stunder när inspirationen tryter finns det affärer som faktiskt har specialiserat sig på just presenter och kreativt tänkande kring detta ämne, med form, färg och nytänkande kommer man ganska långt, även angående just jämställd design.