De elektroniska cigaretterna är på frammarsch, och de får draghjälp av kändisarna. Jack Black, Johnny Depp och Rihanna är tre exempel på kändisar som har setts vejpa, och själva ordet vejpa har också tagit sig in i Språkrådets nyordslista.

E cigg har snabbt blivit ett alternativ till andra typer av tobak. Troligen beror det på att de är 95 procent mindre skadliga än vanliga cigaretter. Men precis som när cigaretterna marknadsfördes på bred front spelar det troligen också roll att många kändisar har gått i bräschen, och tidigt börjat vejpa. Just ordet vejpa kommer vi att återkomma till.

Det är inte bara unga och heta kändisar, som kan tänkas ha stor inverkan på trender, som har setts med en e cigg i mungipan. Förvisso har Katy Perry, Lilly Allen, Bruno Mars och Miley Cyrus fångats på bild när de har vejpat. Men det är också många äldre som har gått över till e cigg. Tom Petty, som dog 2017, rökte e cigg, och detsamma gör bl.a. John Cusack och Jack Nicholson. De gör det inte för att det är en nymodighet, utan för att de vill ha ett mer hälsosamt alternativ till vanliga cigaretter.

Alla håller dock inte med om att e cigaretter är bättre än vanliga. På Åland har hälsovårdsministern förbjudit elektroniska cigaretter, skriver lokaltidningen Nya Åland.

Vejpa – ett av årets nyord

Att röka en e cigg kallas för att vejpa, ett ord som kommer från det engelska ordet vape. Ordet var ett av de ord som tog plats i Språkrådets nyordslista för år 2017, vilket Svenska Dagbladet rapporterar om här.

Att ordet så snabbt har tagit sig in i det svenska språket visar hur populärt det blivit med e cigaretter, även om många lagstiftare på olika sätt har försökt förbjuda eller begränsa dem. Det är kanske inte en hälsoprodukt, men på samma sätt som snus är e cigg ett bättre alternativ till rökning. Detta, i kombination med draghjälp från ett flertal kändisar, har gjort att det idag vejpas på gator och torg.