Livet blir inte alltid som man tänkt sig och ibland hamnar man i extrem otur och tragedi eller helt enkelt klantar sig ordentligt. Oavsett vilket så är det viktigt att skaffa en riktigt bra advokat om något sådant händer, och att ha koll på hur rättsväsendet funkar. 

Här skriver vi om några som möjligen behövt advokat, från kanske Brottsbyrån, och hur rättsväsendet fungerar i stora drag.

Två exempel på behövd advokathjälp

En som behöver en advokat är Andreij, som är en rysk journalist som satt i migrationsverkets förvar, utan att få vård. Han hade kunnat dö och skulle idag behöva en advokat för att åtala hur han har behandlats, läs mer. En annan som också skulle kunna behöva en advokat är Anders Borg, som nyligen i en fylleskandal hamnade i blåsväder, något som Expressen skriver om här. Man vet aldrig vilken typ av situation man kan hamna, känd, som icke känd, Och då är det viktigt att kunna få hjälp från ett proffs som representerar dig i rätten.

Hur funkar rättsväsendet?

I Sverige är rättsväsendet den myndighet som ansvarar för rättstrygghet och rättssäkerhet för den enskilda. Rättsväsendet i sig består av flera olika myndigheter och avdelningar. Dessa är Brottsförebyggande Rådet, Brottsoffermyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Kriminalvården, Polisen, Rättsmedicinalverket, åklagarmyndigheten, Kustbevakningen, Skatteverket, Tullverket och Justitiedepartementet.

”Justitiedepartementet ansvarar i Regeringskansliet bland annat för rättsväsendets myndigheter samt lagstiftning inom områdena för civilrätt, statsrätt, processrätt och straffrätt”, skriver Sveriges Domstolar på sin sajt.