Visst är det både härligt att ge och att få presenter vid speciella tillfällen, men det finns en hel del saker att tänka på när det kommer till vilken typ av gåva du bör och inte bör ge bort – och etikettgudinnan Magdalena Ribbing kan enkelt guida oss i rätt riktning!

Presenter blåsilvrigt papperTidigare har vi berättat om hur gåvor och presenter till lärare och andra auktoritetsfigurer kan ses som mutor, vilket du kan läsa mer om här. Men det finns även andra saker som man inte bör ge bort i present till nära och kära så det kan därför vara bra på att ha koll på vilka saker och prylar som man ska undvika att ge bort. Och de bästa etikettreglerna om detta hittas i Magdalena Ribbings etikettskola som finns som webbserie hos Dagens Nyheter. I denna berättar hon bland annat om hur dur eller liknande som kräver omvårdnad av mottagaren är något som man absolut inte ska ge bort, utan att man istället ska välja att ge något som mottagaren blir glad av eller liknande istället. Man ska även enligt Ribbing tänka på sammanhanget som presenten lämnas över i när man väljer vilken present man ska köpa. Exempelvis ska man alltid undvika att ge något som kan väcka anstöt hos mottagaren eller kan skapa en pinsam situation, ska man ge bort löjeväckande presenter ska detta ske i avskiljhet mellan gåvogivare och mottagare om nu en sådan typ av present prompt måste ges. En annan sak som är A och O oavsett vad för present man än väljer att ge bort är att man alltid ska slå in presenten fint så att det syns att man lagt ner omtanke och även har ansträngt sig istället för att ge bort presenten i en påse eller annan typ av ogenomtänkt förpackning. Ribbings viktigaste tips angående presenter berör dock sammanhanget och vem som ska få gåvan, för det är alltid denne person som man ska ha främst i åtanke och man ska anpassa presenten därefter. Ska man exempelvis ge en present till en kollega är underkläder något som är strängt förbjudet att ge bort, det passar sig helt enkelt inte – ge en god bok, ett presentkort eller en blombukett istället!

Etikettregler för presentens mottagare

flera presenterDet är inte bara personen som ger bort en gåva som har en hel del att hålla i minnet, även mottagaren av presenten har en del etikettregler att förhålla sig till. Exempelvis är det kutym att tacka för alla presenter på ett artigt och väluppfostrat sätt även om man inte tycker om presenten i fråga, som man självklart får byta med vissa undantag. Så tänk på följande när du får en present:

  • Presentöppning – öppna varje paket direkt när du mottager dem, då är det både enklare att tacka för presenten och faktiskt visa din uppskattning. Ribbing avråder bestämt från alla typer av offentlig presentöppning eftersom det dels är ett ganska tråkigt inslag på en tillställning och del för att det kan bli jobbigt för de gäster som kanske inte haft råd att köpa en superfin present men som gett vad de kunnat.
  • Behålla presenten: ja eller nej? – Nej det behöver du inte. Något man inte vill ha, redan har och nu får dubbelt av eller rent av inte gillar behöver man inte behålla. Då ska man i vänlig ton tacka och sedan fråga om kvitto och kolla så det är okej att byta. Dock finns ett undantag och det är när presenten kommer från ett barn, då får man Aldrig, styrker Ribbing under, byta presenten och det enda etiketträtta att göra är att tacka för vad man fått och sedan behålla presenten.