Visst är det väl härligt att ge och få presenter? Men när man ger presenter till vissa personer, bör man tänka en gång extra. Både företag och skolor har regler om vad som är okej och inte okej att ge till lärare, kunder och anställda.

91381-gift

Snart är det dags för skolavslutning och mängder av sådana kommer att hållas på skolor runt om i landet. Många barn och föräldrar vill ge lärarna presenter, men det får man faktiskt inte göra hur man vill, skriver Sveriges radio. I ett antal kommuner får lärarna inte ta emot vad som helst. I Karlstad har man exempelvis tagit fram riktlinjer som inte tillåter lärare att ta emot saker som smycken, pengar, presentkort, kläder och vinflaskor. Detta gjorde man för att man vill ha en kostnadsfri utbildning och för att många föräldrar klagat på att det blev för kostsamt. Något lärarna däremot får ta emot är choklad, en enkel blomma eller en teckning som barnen gjort.

Kan ses som muta

Liknande riktlinjer gäller när det handlar om företag och presenter. Här handlar det dock istället om att vissa presenter inte är avdragsgilla och att dyrare presenter kan bedömas som mutor. När det till exempel kommer till en gåva till ens kunder medges avdrag när gåvan är någon typ av presentreklam av enklare karaktär. Det gäller dock att dessa ges till ett större antal kunder för att de ska vara avdragsgilla. Läs mer. För att vara säker på att den present som man ger till en kund eller ett annat företag inte blir en muta, kan man utgå ifrån att presenten inte får överstiga ett belopp på 445 kronor. Det kan dock skilja lite från arbetsplats till arbetsplats eftersom detta belopp gäller inom den offentliga sektorn och företag i den privata sektorn kan ha andra regler. För att vara på rätt banan när man ska välja en present kan man tänka såhär:

  • Informera arbetsgivaren om vilken present du tänker ge.
  • Undvik att köpa något lyxigt och dyrt.
  • Alla presenter ska vara likvärdiga om de ges till personer inom samma yrkeskategori.
  • Ta innan reda på vad personens arbetsgivare har för policy.
  • Ge aldrig något till myndighetspersoner eller personer som gör upphandling inom offentlig verksamhet. (Källa)