GiraffFör att undvika inavel avlivade Köpenhamn Zoo nyligen en giraffkalv, obducerade kroppen inför nyfikna skolbarn och matade sedan isbjörnar och lejon med köttet.

Djurvänner runt om i världen har upprörts över behandlingen av den fullt friska, men genetiskt sett inte särskilt värdefulla, giraffen Marius. Marius var ett s.k. överskottsdjur, och årligen avlivar djurparken i Köpenhamn mellan 20 och 30 sådana, av olika arter. Frösö Zoo i Östersund erbjöd sig att ta hand om giraffkalven, men fick nobben av danskarna.

Det ska bli intressant att se vad nästa steg blir för djurparken i den danska huvudstaden. Att se ett djur obduceras är naturligtvis intressant för skolbarn, som får lära sig mer om hur naturen fungerar. Men är verkligen det mest relevanta att lära sig hur en giraffkalv ser ut inuti?

Ett hälsosamt exempel

Nej, naturligtvis finns det andra varelser som känns mer relevanta att obducera i pedagogiskt syfte. För de allra flesta är katter och hundar mer närstående än giraffer, och alltså borde fler ha intresse av att se hur de ser ut inuti. Kanske kan barnen ta med egna djur och få dem obducerade. Det skulle verkligen vara pedagogiskt.

Med tanke på många danskars förkärlek för tobak, Tuborg, Gammel Dansk, fet mat och kolhydrater är det dock framför allt ett djur som borde obduceras i parken. Det djuret är homo sapiens sapiens. Det finns inget bättre sätt att visa på tobakens och alkoholens skadeverkningar än att visa upp en skrumplever och ett par sönderrökta lungor för förväntansfulla barn. Kanske kan någon som arbetar på Rigshospitalet förse djurparken med kroppar från bårhuset. Det brukar ju heta att man ska tänka på barnen, och här finns verkligen ett tillfälle att omsätta den tanken i handling.

Efter att den pedagogiska effekten har uppnåtts kan resterna av den obducerade kroppen ges till lejonen, isbjörnarna eller gamarna i parken. Om de nu vill äta av den.

Fotnot: denna text kan innehålla spår av satir.